zjistětě více

o bistru

Šéfkuchař Jiří Podešva

Šéfkuchař Jiří: "I já jsem pošuk na plný úvazek. Ale U Řezníka."

Teenageři se asi častěji zhlédnou ve sportovcích nebo rockových hvězdách. Jirkovi Podešvovi učaroval díky rozcuchanému Jamiemu Oliverovi svět lesklých hrnců a pánví. Ale zatímco z touhy stát se fotbalistou většina kluků prostě vyroste, Jirku nadšení pro svět gastronomie neopustilo. K Jamiemu odkazuje i spojením, že je “pošuk na plný úvazek”. A díky tomu si můžete jeho schopnosti ověřit U Řezníka v podstatě každý den.

Jirko, kam se ubíraly tvoje cesty, když ses rozhodl, že chceš být Jamie Oliver?

Začínal jsem na Euroškole v České Lípě, kde jsem chodil na obor hotelnictví. Už během studia jsem začal pracovat jako pomocný kuchař. Následně jsem pokračoval ve studiu v Praze, protože tam se ta gastronomie děje. Chodil jsem na Vysokou školu hotelovou na Praze 8 a sbíral zkušenosti hlavně v oblasti studené kuchyně v hotelích a cateringových společnostech.

Snem většiny kuchařů je pravděpodobně někam za prací vycestovat. Měl jsi to stejně?

Zkušenost v zahraničí mě hodně lákala, to je pravda, a hned po škole jsem do toho šel a našel nabídku v Rakousku. Tam mě nějak dál provázely ty hotelové restaurace. Pracoval jsem jako hlavní kuchař a šéfkuchař ve dvou hotelích. V obou případech hotely v nádherných oblastech, takže potrava i pro oči.

Ty hotely ti zůstaly trochu osudem i po návratu do Čech. Kam mířily tvé kroky?

To je pravda. Taky jsem se často vracel do Lípy a okolí. Hned po návratu z Rakouska jsem působil jako šéfkuchař v golfových resortech a velké síti hotelů. Při tom jsem se podílel na otevření několika lokálních restaurací.

Takhle ses dostal i do Bistra U Řezníka?

K Řezníkovi jsem nastoupil v roce 2020. Stal jsem se tu šéfkuchařem a denně si tu v praxi ověřuji, že velké věci se dějí v týmu, sám nezvládneš nic. V kuchyni to platí dvojnásob. Nicméně taky pokračuji ve vzdělávání. Školení mi poskytuje značka Unilever Food Solutions v oblasti moderní české kuchyně a moderním rautu v O2 Universum. Pořád je kam růst a na gastronomii je skvělé, že když se vám stane i koníčkem, může se řemeslo změnit v umění. To zase říkal legendární Jaromír Trejbal, kuchař nejen Vlasty Buriana, a já si myslím, že to je velká pravda.
Šéfkuchař Jiří Podešva
Šéfkuchař Jiří Podešva